Vi älskar poesi så mycket att vi vill ha den med oss överallt. På bussen till jobbet, på frukostrasten, lunchpromenaden och vid läggdags. Mobilteknik och digitala boktjänster såsom BookBeat, Nextory och Storytel har gjort det möjligt för oss att leva med litteraturen. Här tänker vi berätta om Storytels fantastiska utbud av svensk poesi i mobilen.

Över 2 300 böcker i kategorin lyrik

Storytels utbud av lyrik växer ständigt. I skrivande stund finns det över 2 300 böcker med koppling till poesi. Det är tack vare Storytel vi har upptäckt de nutida verken “Milk and Honey” av Rupi Kaur, “The Princess saves herself in this one” av Amanda Lovelace och “Lullabies” av Lang Leav.

Nyheter inom svensk poesi

Johannes Anyuru, Athena Farrokhzad och Linnea Axelsson är alla representanter för den nya svenska poesin. Storytel har fina inläsningar av deras diktverk så att du kan lyssna på dem i mobilen. Det vår tids svenska diktare har gemensamt är att de kastar sig in i den politiska debatten. Frågor om utanförskap och tillhörighet berörs med djup och mod. Många tycker att de konkreta budskapen är tilltalande, och poeterna får därför mycket medieutrymme. Lyssna på till exempel Athena Farrokhzads egen inläsning av Vitsvit på Storytel.

Klassisk svensk poesi

I tidningen Expressens omröstning om vilka som är de bästa svenska dikterna genom tiderna hamnade många klassiska poeter på topplistan. Dikter av Erik Johan Stagnelius, Gunnar Ekelöf, Georg Stiernhielm och Edith Södergran hamnade i den absoluta toppen. Genom åren har det varit svårt att få tag på lyrikklassikerna, men i och med att digitaliseringen har tillgängliggjort böcker är det numera lätt att komma över klassisk svensk poesi. Att de stora förlagen Albert Bonniers och Norstedts återpublicerar de gamla diktverken bidrar ytterligare till tillgängligheten. Storytel har samlat gamla diktpärlor i lyrikkategorin. Många av diktböckerna av de kända svenska poeterna finns såväl i e-boks- som ljudboksformat. Du kan själv välja om du vill läsa eller lyssna på dem i mobilen.