Haruki Murakami är en av världens främsta författare – att skriva sexskildringar är han dock riktigt dålig på. I början av december 2018 nominerades han till ”Bad sex award”. Han är inte den enda författaren som kämpar med sexscenerna. Överlag betraktas kärlek och sex som två av de svåraste ämnen man kan skriva om. Det finns redan så mycket skrivet om detta att skildringarna lätt blir klyschiga. Det kan ibland kännas som om det skulle vara lättare att skriva passionerade texter om något helt orelaterad som spelbranschen. Det kanske inte verkar intuitivt men det kan vara en intressant utmaning att skriva om spelautomater från nyslots.com.

Svenska poeter skriver om kärlek, lust och längtan

Med risk för att skriva om något uttjatat väljer många svenska poeter likväl att skriva om kärlek, lust och längtan, om hjärta och smärta. De gör det också riktigt bra. Poeter har helt andra förutsättningar att lyckas än exempelvis romanförfattare. De kan helt fritt leka med språket, vrida och vända på orden och skapa unika bilder. Poesin tänjer på gränserna och skapar nya möjligheter.

“I folkviseton” av Nils Ferlin, “Avskedet” av Erik Axel Karlfeldt och “Ja visst gör det ont” av Karin Boye är alla exempel på svenska kärleksdikter. Medan I folkviseton är en finstämd och glädjefull kärlekshyllning finns det definitivt mer hjärta och smärta i såväl Avskedet som i Ja visst gör det ont. Kärleksdikter behöver inte bara vara smärtsamma. Ta Kristina Lugns diktsamling “Bekantskap önskas med äldre bildad herre”, som exempel. Där är dikterna skrivna med en stor portion humor.

3 svenska diktböcker om kärlek

Vilka tre svenska diktböcker om kärlek, lust och längtan borde du läsa?

  • Fredmans epistlar av Carl Michael Bellman (1790). För att vara skriven på 1700-talet innehåller boken många dikter om kärleksfull njutning. Läs epistel n:o 72, Glimmande nymf!
  • Från mitt ekorrhjul av Nils Ferlin (1957). Det är i denna diktbok I folkviseton finns. Vi har hört kärleksdikten på både bröllop och begravningar. I folkviseton kan vara den ultimata hyllningen till livslång kärlek.
  • För trädets skull av Karin Boye (1935). Det är här du hittar Boyes populäraste dikt Ja visst gör det ont, kanske en av de mest hjärtekrossande dikterna i svensk litteraturhistoria.