Vilka moderna svenska poeter borde du läsa?

Tomas Tranströmer (1931 till 2015)

När eventuella nobelpristagare i litteratur kom på tal var Tomas Tranströmer favorittippad under en lång tid. Så fick han äntligen sitt nobelpris 2011. 2017 var hans verk översatta till 69 språk, och detta borde göra honom till den främsta representanten för svensk poesi i världen. Vad handlar Tranströmers dikter om? Han skrev ofta naturlyrik på antika versmått, för att hålla formen stram och enkel. Men i det enkla finns en oerhörd bildrikedom. Den yttre kölden och kargheten som är återkommande i dikterna speglar i själva verket det inre känslolivet. 1990 fick han en stroke till följd av afasi och förlamning på kroppens högersida. Trots att han redan vid debuten 1954 – 17 dikter – hyllades som ett geni, blev dikterna ännu starkare och bildrikare efter sjukdomen. Läs till exempel Sorgegondolen (1996).

Bodil Malmsten (1944 till 2016)

Barnböcker, romaner, självbiografier, pjäser och dikter – säg vad Bodil Malmsten inte har författat! Den första diktboken hon publicerade är Dvärgen Gustaf (1977) och den sista Det här är hjärtat (2015). Hennes författarskap kretsar kring det mänskliga, om kärlek, sorg och om att drabbas av livet. Malmsten hade en ganska tumult uppväxt och har, precis som hennes författarskap avspeglar, levt ett rikt och varierat liv. Hon fick en litterär nytändning på 2000-talet med flera utmärkelser. Hon avled i cancer 2016.

Kristina Lugn (1948-)

Kristina Lugn är en svensk poet och dramatiker. Till skillnad från många poeter har hon fått ett stort genomslag i mediesverige, och detta för att hon skriver med ett sådant driv, humor och oräddhet. Hennes diktsamlingar – Om jag inte (1972) är debutboken – kan sammanfattas med ordet bekännelselyrik. Lugns förmåga att leka, vrida, vända och chocka med språket har gett henne fina priser och utmärkelser såsom Bellmanpriset och Natur & Kulturs kulturpris.